Weinig veranderingen Huurtoeslag 2016

Voor de huurtoeslag in 2016 zijn er weinig veranderingen. De eerder aangekondigde bezuinigen gaan niet door. Voor de meeste mensen zal de hoogte van huurtoeslag gelijk zijn aan 2015, of hooguit enkele euro’s per maand omhoog gaan.

Rekenhuur

De maximale rekenhuur, uw kale huur inclusief servicekosten, blijft op € 710,68 per maand staan. Ontvangt u nu al huurtoeslag, en gaat u in 2016 door een huurverhoging over deze grens heen, dan blijft u recht houden op huurtoeslag. U ontvangt dan huurtoeslag over het maximale bedrag van 710,68 euro. Het deel van de huur dat u hier boven zit komt geheel voor uw eigen rekening.

Inkomen

Het maximale inkomen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag stijgt iets komend jaar. Voor alleenstaanden gaat dit bedrag omhoog van 21.950 naar 22.100 euro per jaar. Met een toeslagpartner komt de grens te liggen op € 30.000 (29.800 in 2015).

Vermogen

De belangrijkste verandering is het vervallen van de vrijstelling voor vermogen van ouderen. In 2016 is het maximale vermogen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag voor iedereen gelijk. U mag op 1 januari 2016 maximaal € 24.437 aan vermogen hebben (met toeslagpartner het dubbele, maximaal € 48.874). Bent u 65+ en heeft u spaargeld, dan bestaat dus de kans dat u volgend jaar geen recht meer heeft op huurtoeslag!

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. L.s.,
  Heden las ik op http://www.toeslagen.nl dat het maximaal eigen vermogen tbv de huurtoeslag 2016 € 24.437 pp zal zijn, dit in tegenstelling tot het bedrag van € 21.437 dat eerder vermeld werd.
  Kunt u zeggen hoe dit precies zit?

  1. De vermogensgrens is inderdaad hoger dan eerder aangegeven door de Belastingdienst. U mag in 2016 een eigen vermogen hebben van maximaal € 24.437 per persoon.

 2. Hallo, Graag een vraagje: Mijn tante en ik willen woningruil doen zij betaald 605 euro en ik 546. Nou werd mij verteld door de woningstichting dat zodra er een nieuwe huurovereenkomst ingaat er meer huur bij komt ongeveer 645,- euro in mijn nieuwe woning (tantes woning)… Nou werd mij verteld dat de huurgrens om huurtoeslag aan te vragen 628,- euro is dus dan komen ik en mijn 2 kinderen niet in aanmerking voor woningruil. Klopt dit wel? Volgens mij is de huurtoeslag grens toch 710,- Euro?

  1. Wanneer u ouder bent dan 23 jaar, ligt de maximale huur in 2016 inderdaad op 710 euro per maand.

 3. Vandaag 31 mei in het nieuws:
  Huurtoeslag gaat veranderen. Lees: Bezuinigen.
  Mijn situatie: huur rond 650 service 45 en alleen wonend met uitkering. Per 1 juli huurverhoging netto van weer € 10 p mnd. Wilt u zsm deze site aanpassen?
  Want ik ben radeloos probeer al geruime tijd naar een goedkopere woning te vertrekken. Het verschil is na verhuizen en de bijbehorende kosten niet te behappen.

  1. Beste Margot,

   Vervelend inderdaad. Er wordt flink gesneden en hoge huren kunnen minder toeslag opleveren.
   De site geeft nog wel de accurate informatie aan voor nu.

 4. Jah en een half jaar later, nu dus, krijg je op het ontbijtnieuws te horen dat er toch bezuinigd gaat worden op de huurtoeslag omdat het kabinet al járen een tekort heeft. Wát een belachelijk gedoe. Wat stelt zo’n belofte om niet te bezuinigen dan nog voor pffffffffff.

  1. Het is inderdaad het verbreken van de belofte, erg vervelend maar de uitgaven op de toeslagen liggen nu eenmaal veel hoger als beraamd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.