Huurtoeslag rekenhuur

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Om de hoogte van uw huurtoeslag te berekenen gaat de Belastingdienst uit van de rekenhuur. Deze kan anders zijn dan het bedrag dat u maandelijks aan huur moet betalen. Dit komt doordat niet alle servicekosten meetellen voor uw rekenhuur. Ook tellen deze mogelijk niet voor het volledige bedrag mee. Dit heeft voor u als voordeel dat, ook als u veel servicekosten moet betalen, u mogelijk toch huurtoeslag kunt krijgen.

huursubsidie

Huurtoeslag rekenhuur berekenen

Vaak staat de rekenhuur van uw woning vermeld op de huurspecificatie die u van de verhuurder hebt gekregen. Is dit niet het geval, dan kunt u deze eenvoudig zelf berekenen. U pakt de kale huur, en telt hier, indien van toepassing, de hoogte van de servicekosten van onderstaande categorieën bij op. Per categorie rekent u maximaal 12 euro, ook als het werkelijke bedrag hoger is. Servicekosten die niet onder onderstaande categorieën vallen hoeft u ook niet mee te rekenen!

 • Kosten voor het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten
 • De energiekosten van de gemeenschappelijke ruimten
 • Kosten voor een huismeester
 • Kosten voor eventuele dienst- of recreatieruimten

U hoeft dus nooit meer dan 48 euro aan servicekosten mee te rekenen voor de rekenhuur van uw woning.

Rekenvoorbeeld rekenhuur

In onderstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van de volgende bedragen:

 • Kale huur: € 599,25
 • Schoonmaak algemene ruimten: € 19,50
 • Energiekosten algemene ruimten: € 6,50
 • Voorschot stookkosten: € 75,00

Uw rekenhuur is dan 599,25 (kale huur) + 12,00 (maximale bedrag voor schoonmaken) + 6,50 (energiekosten): € 617,75. De kosten voor de schoonmaak van de algemene ruimten tellen slechts gedeeltelijk mee, en uw voorschot stookkosten helemaal niet.

Doe mee met de conversatie

12 reacties

 1. Op jullie site wordt steeds over € 710 als maximale huurgrens voor huursubsidie aangegeven, maar mijn bijna ex krijgt steeds te horen dat de maximale huurgrens € 628 bedraagt. Wat is nu de waarheid ?

  1. Wanneer u 23 jaar of ouder bent, kunt u tot een maximale huur van € 710,68 per maand huurtoeslag aanvragen. U dient er wel rekening mee te houden dat de belastingdienst uitgaat van de rekenhuur, en dat dit bedrag inclusief een aantal servicekosten is. Wellicht dat hierdoor de verwarring is ontstaan.

 2. Jan heeft gelijk! Ik loop hier ook tegenaan. Beide bedragen gaan om totale huur, dus incl servicekosten. De overheid geeft dus iets anders aan dan de belastingdienst. Bij wie kan ik terecht voor een juist antwoord?

  1. Het klopt inderdaad dat de servicekosten meetellen. Echter geldt dit niet voor alle servicekosten, en tellen deze vaak maar voor een deel mee. Dit wordt de Rekenhuur genoemd. Wanneer de rekenhuur niet hoger is dan 710 euro per maand kunt u Huurtoeslag aanvragen.

 3. Goede dag,
  Is huursubsidie max. 710 euro bij kale huur bij eengezinswoning of bij huur + water en elektra?

  1. Er wordt uitgegaan van de rekenhuur. De kosten van water en elektra tellen hierbij niet mee. Meer informatie vindt u op de pagina Rekenhuur.

 4. Hoe werkt het volgende Rekenvoorbeeld uit, is hier recht op huurtoeslag mogelijk?

  Kale huur: € 700
  Schoonmaak algemene ruimten: € 15
  Energiekosten algemene ruimten: € 15
  Voorschot stookkosten/ water: € 100,00

  volgens mij is de rekenhuur € 724 dit zou boven de 710 uitkomen maar er staat overal dat je servicekosten bij mag tellen tot €12, maar nergens dat dit moet. zou hier recht kunnen zijn op huursubsidie tot het maximum van € 710, of geen subsidie omdat 724 boven het maximum ligt?

  1. U komt inderdaad boven het maximum uit. Als u toch recht wilt hebben zult u met uw huurbaas een andere afspraak moeten maken zodat de totale huur onder de 710 uitkomt.

 5. Begrijp ik dan goed dat ik huurtoeslag kan krijgen, als de servicekosten maximaal zijn (48 euro) en de (kale) huur van het huis maximaal 662 euro is? (710 euro – 48 euro)

  1. Ja dat klopt. Al gaat het om een totaal van €710,68, hoe dit is opgebouwd maakt niet uit.

 6. Hallo

  Ik heb een vraag. Ik heb een kale huur van 677,- euro en mijn servicekosten zijn 48,- euro. Dit totaal van 725,- euro betaal ik per maand aan de verhuurder. Dit zou betekenen dat ik boven de 710,- grens zou komen. Van info van de belastingdienst heb ik vernomen dat zij de huur zien als kale huur + servicekosten, alleen met een max van 12,- euro. Heb ik nu wel recht op huurtoeslag?

  1. De kosten zijn de kosten voor algemene ruimtes, uw servicekosten zullen dit maar voor een deel zijn en voor 12 Euro per onderdeel meetellen. Dit zijn bijvoorbeeld niet uw eigen energie of waterkosten. Ik denk dus dat u recht heeft om de toeslag. Kijkt u eens op https://www.toeslagenaanvragen.net/huurtoeslag/ en loopt u het formulier door dan blijkt vanzelf of u recht heeft en op hoeveel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.