Huurtoeslag 2016

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

 

 

De kosten van een huurwoning stijgen elk jaar opnieuw. Als tegemoetkoming in deze hoge kosten komen veel mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Wanneer u in aanmerking komt, ontvangt u de eerste betaling van de huurtoeslag 2016 al in december 2015!

Huurtoeslag 2016 – Wie krijgt het?

huursubsidie

Om de huurtoeslag 2016 te ontvangen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk dat u een zelfstandige woning heeft. Woont u op kamers, of deelt u de keuken of toilet met andere appartementen dan komt u helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag. Ook is het belangrijk dat uw inkomen niet te hoog is. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager uw huurtoeslag 2016 gaat worden. Ook de rekenhuur van uw woning mag niet hoger zijn dan de maximale hoogte van een sociale huurwoning, namelijk € 710,68 per maand (in 2015).

Huurtoeslag 2016 – aanvragen

Wanneer u in aanmerking komt voor huurtoeslag moet u deze zelf aanvragen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de kinderbijslag, krijgt u hier niet automatisch bericht van! Wanneer u huurtoeslag wilt aanvragen heeft u de exacte hoogte van uw huur nodig. Ook zult u vooraf in moeten schatten hoe hoog uw inkomen het komende jaar gaat zijn. De huurtoeslag wordt namelijk als voorschot maandelijks aan u uitbetaald. Pas aan het eind van het jaar wordt een definitieve berekening gemaakt. Heeft u een wisselend inkomen, of verwacht u dat uw salaris nog gaat stijgen? Houd de schatting van uw inkomen dan hoger aan. Zo voorkomt u dat u een deel terug moet betalen. Heeft u achteraf recht op meer geld? Dan maakt de Belastingdienst dit alsnog aan u over. Aanvragen doet u eenvoudig met behulp van uw DigID. Voor 2016 kunt u tot uiterlijk 1 september 2017 huurtoeslag aanvragen.

Doe mee met de conversatie

41 reacties

 1. Op 23-03-2016 heb ik een mail ontvangen dat mijn huurtoeslag € 325 per maand is, deze is nog niet verwerkt in de betaling van april. Komt deze dan in mei erbij?
  Mvg

 2. Mijn man krijg per 28-07-2016 pensioen, krijgen we dan minder huur/zorgtoeslag? En hoe moet ik dat doorgeven?

 3. Hallo,

  Ik ben student maar heb wel een flinke spaarrekening opgebouwd van rond de 18.000.

  Heb ik dan alsnog recht op huursubsidie of kan ik me de moeite dan besparen?

  1. Uw vermogen is nog onder de grens, dus u heeft recht op huursubsidie.

 4. Ik heb de wijziging doorgeven voor de huur/zorgtoeslag i.v.m. AOW van mijn man en zie nu dat de toeslagen lager worden. U schrijft dat het eerder meer dan minder wordt?

  1. Ja het is geen garantie als u dichter bij de bovengrens komt dan heeft u inderdaad recht op minder toeslag daar kunnen wij niks aan doen zo zijn de regels.

 5. Milena
  Ik woon met 21-jarige dochter, die haar werk verloren en met 87-jarige moeder, die in een asielprocedure zit, sta bij een COA ingeschreven, maar ook bij mij ingeschreven op dit moment, maar zij nog geen verblijfsvergunning en BSN hebt, maar wel krijgt geld van COA per week als een asielzoeker.
  Welke inkomen moet ik bijtellen bij mijn inkomen als medebewoner: Mijn dochter plus mijn moeder?

  Alvast bedankt

 6. Ik heb mijn huur contant en met pinbetalingen betaald. Ik heb van alles een bewijs, maar nou wordt mijn huurtoeslag niet goedgekeurd. Mag dat? Ik heb toch bewijs dat ik betaald heb?

  1. Dat is dan waarschijnlijk om een andere reden. Kijk even in je digitale postbus voor de reden van afkeuring. Als je denkt dat dit niet klopt even opnieuw contact opnemen met de belastingdienst.

 7. Ik heb maar een gedeelte huur/zorgtoeslag gehad en het bedrag van mijn man niet ontvangen inkomstenbelasting

 8. wanneer de huur tussentijds in het jaar 2016 word verhoogd, boven de grens van euro 710,68.
  Wat moet ik dan doen ?

 9. Is bewijs van betaling van de maandelijkse huur nodig of is alleen een huurcontract voldoende?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.