Huurtoeslag 2016

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

 

 

De kosten van een huurwoning stijgen elk jaar opnieuw. Als tegemoetkoming in deze hoge kosten komen veel mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Wanneer u in aanmerking komt, ontvangt u de eerste betaling van de huurtoeslag 2016 al in december 2015!

Huurtoeslag 2016 – Wie krijgt het?

huursubsidie

Om de huurtoeslag 2016 te ontvangen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is het belangrijk dat u een zelfstandige woning heeft. Woont u op kamers, of deelt u de keuken of toilet met andere appartementen dan komt u helaas niet in aanmerking voor huurtoeslag. Ook is het belangrijk dat uw inkomen niet te hoog is. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager uw huurtoeslag 2016 gaat worden. Ook de rekenhuur van uw woning mag niet hoger zijn dan de maximale hoogte van een sociale huurwoning, namelijk € 710,68 per maand (in 2015).

Huurtoeslag 2016 – aanvragen

Wanneer u in aanmerking komt voor huurtoeslag moet u deze zelf aanvragen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de kinderbijslag, krijgt u hier niet automatisch bericht van! Wanneer u huurtoeslag wilt aanvragen heeft u de exacte hoogte van uw huur nodig. Ook zult u vooraf in moeten schatten hoe hoog uw inkomen het komende jaar gaat zijn. De huurtoeslag wordt namelijk als voorschot maandelijks aan u uitbetaald. Pas aan het eind van het jaar wordt een definitieve berekening gemaakt. Heeft u een wisselend inkomen, of verwacht u dat uw salaris nog gaat stijgen? Houd de schatting van uw inkomen dan hoger aan. Zo voorkomt u dat u een deel terug moet betalen. Heeft u achteraf recht op meer geld? Dan maakt de Belastingdienst dit alsnog aan u over. Aanvragen doet u eenvoudig met behulp van uw DigID. Voor 2016 kunt u tot uiterlijk 1 september 2017 huurtoeslag aanvragen.

Doe mee met de conversatie

41 reacties

  1. Zoals de kabinetsplannen nu zijn gaat er komend jaar niet veel veranderen voor de huurtoeslag. De exact bedragen zijn op dit moment nog niet bekend. Deze worden in de loop van deze maand bekend gemaakt.

 1. Goedendag, een medewerkster van WoonkeuzeStedenDriehoek heeft mij verteld dat het niets uitmaakt hoe groot je huishouden is, dus uit hoeveel personen deze bestaat, voor bijvoorbeeld toewijzing van een huis met 4- slaapkamers, aan een huishouden met 3 personen. Ook voor 2016. Hier lees ik wat anders. Hoe zit het dan eigenlijk?

  Mvg,
  Mw. J. Nobbe

  1. Of u een huis krijgt toegewezen, en of u in aanmerking komt voor huurtoeslag zijn twee verschillende dingen. Als u met meerdere mensen in 1 huis woont, telt het inkomen van alle medebewoners mee voor uw huurtoeslag. Als 1 van uw medebewoners een hoog inkomen zijn, kan dit tot gevolg hebben dat u geen huurtoeslag krijgt.

 2. Hallo,

  Ik kreeg mee van de belasting dienst dat de huurtoeslag grens op 710,68 blijft in 2016 kunt u mij hier meer over vertellen want staat niks op de site hierover

 3. Goedendag,

  Ik lees hier dat als ik op kamers ga, en ik moet de badkamer en andere ruimtes delen, dat ik dan geen huurtoeslag kriijg. Wat nou als ik met meerdere mensen in 1 huis woon? En we geven allemaal ons inkomen door? Krijgen we dan niet als 1 huis huurtoeslag?

  1. Als er 1 gezamenlijk huurcontract is voor het huis, en 1 van de bewoners vraagt huurtoeslag aan, rekening houdend met de inkomens van alle mede-bewoners, dan is dit mogelijk. Heeft elke bewoner een eigen huurcontract voor de kamer, dan is dit niet mogelijk.

 4. is het zo dat je bij een goedkopere huur meer huursubsidie krijgt dan bij een duurdere huur?
  ik betaal n.u 627 euro huur en gaat volgend jaar maart in de aow en wat mag ik dan eventueel nog bijverdienen zonder mijn subsidie te verliezen?

  1. Afhankelijk van uw inkomen ontvangt u een bepaald percentage van de huur terug als huurtoeslag. Als uw huur hoger is, ontvangt u dus meer huurtoeslag. Wel is het zo dat het bedrag aan huur dat u zelf moet betalen hoger wordt naar mate uw huur toeneemt.

 5. Hallo,

  Ik heb interesse in een studio. De studio bevindt zich in een pand met meerdere studio’s/kamers. De studio heeft een eigen woon(slaap)kamer, een eigen keuken en eigen badkamer. Op dezelfde etage wonen 2 studenten die een gemeenschappelijke keuken e.d. hebben. Zij hebben hetzelfde huisnummer. Mijn vraag is of mijn studio een eigen huisnummer moet hebben?

  1. Wanneer de studio’s elk voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan een zelfstandige woning komt u in aanmerking voor huurtoeslag. Wel is het belangrijk de Belastingdienst te melden dat het om een gesplitste woning op 1 huisnummer gaat. Zo voorkomt u dat het inkomen van medebewoners wordt meegeteld in uw berekening.

 6. Goedendag,
  ik denk te voldoen aan alle eisen voor huurtoeslag.
  Nu vertelde iemand mij dat je huurcontract voor minimaal een jaar moet zijn.
  Klopt dit?

  1. De duur van het huurcontract is niet van belang voor de Huurtoeslag. U ontvangt huurtoeslag vanaf het moment dat uw huurcontract ingaat, en tot aan het moment dat u uw huurcontract weer opzegt.

 7. Stel je huur een sociale huurwoning en krijgt huurtoeslag. Nu komt er huurverhoging en is je sociale huurwoning, door de verhoging, een vrije sector woning geworden. Hoe zit het dan met de huurtoeslag. Het kan dan toch niet zo zijn dat je dan moet verhuizen? Want dat brengt natuurlijk weer de nodige kosten met zich mee en heb je dus alsnog een probleem.

  1. Als u nu al huurtoeslag ontvangt, en uw huur komt door een huurverhoging boven de grens van € 710,68 per maand uit blijft u huurtoeslag ontvangen. U ontvangt de huurtoeslag dan tot aan de maximale rekenhuur. Het bedrag dat u boven deze grens zit komt dus geheel voor uw rekening.

 8. De huurtoeslag van mijn schoonmoeder was in 2015 €62, en nu in 2016 €55.Waar ligt dit aan. Ik kan et nergens vinden.

  1. Op de “Mijn Toeslagen” pagina van de Belastingdienst kunt u inzien waar de hoogte van de Huurtoeslag op is gebaseerd. Mogelijk heeft de Belastingdienst het inkomen van uw schoonmoeder te hoog ingeschat.

 9. ik heb 13 januari huurtoeslag aangevraagd, krijg ik deze dan met terugwerkende kracht vanaf januari uitbetaald? dwz januari februari en maart?

  1. U ontvangt inderdaad met terugwerkende kracht huurtoeslag. De gemiste betalingen worden bij de eerstvolgende betaling van de toeslagen aan u uitbetaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.